Joanna Julia Smolarz

Joanna Julia Smolarz (Lublin 1968) heeft in Polen haar opleiding genoten aan de Jan Matejko Kunstacademie in Krakau. Vervolgens studeerde ze schilderkunst en grafische technieken aan de Universiteit van Sevilla, Spanje. Zij heeft ook samen gewerkt met meerdere reclamebureaus (grafisch ontwerp en webdesign). Haar schilderijen, tekeningen en grafische werken werden in diverse galerijen in Polen, Spanje, Duitsland en Nederland tentoongesteld.  Sinds 2011 is Joanna docente aan de Volksuniversiteit voor diverse cursussen Tekenen en Schilderen voor creatieve mensen van alle leeftijden en op alle niveaus.

In haar werk experimenteert Joanna vaak met het zogenaamde clair-obscur, een oude techniek waarbij de licht-donkercontrasten sterk worden uitvergroot en de lichtbron bijna altijd buitenbeeld blijft.Hiermee wordt een dramatisch effect bereikt, waarmee driedimensionale vormen worden geaccentueerd. Het dramatische effect laat Joanna echter achterwegen om een poëtische en intieme sfeer te creëren, met een lichte waas van sensualiteit.Het vrouwelijke figuur neemt de centrale plaats binnen de compositie in. Het verleidelijke spel van licht en schaduw, omschrijft haar lichaam op een manier die ruimte geeft voor de fantasie van de kijker.

 

Haar recente werk was op meerdere tentoonstellingen te zien, zoals tijdens de Nationale Kunstdagen in Rotterdam en exposities van Dutch Master Painters, Kunstroute Spijkenisse en andere.

 

Social